İdeal seçenek

Çok fazla gürültü patırtı çıkarmadan, her geçen gün sessz sedasız pazar payını yükselten Skoda, Octava Comb 4x4 le adeta başarısının sebebn açıklıyor. Araç

Giriş Tarihi: 09.03.2015 11:31 Güncelleme Tarihi: 09.03.2015 13:44

'Çek Cumhuryet' dendiğinde aklınıza ne gelir? Sanat, tarih, mimari, yeme-içme gibi pek çok detay şu an zihninizde dolanıyor olabilir. Ama bu soruyu kıyısından köşesinden otomobil virüsü kapmış birine sorarsanız alacağınız cevap bellidir: Skoda. En azından benim için öyle diyebilirim. Tüm dünyada tanınan bir marka yaratmanın ne kadar zor olduğunu en iyi bilen ülkelerden biri olarak Çeklerin başarısını kıskanmamak elde değil. Tabii ki bu büyümede birçok farklı kurum ve devletin desteği var, ama sonuçta Skoda her geçen gün büyüyor ve marka kalite algısını gittikçe daha üst seviyelere yükseltiyor.

Gelelim test aracımıza… Skoda Octavia Combi 1.6 TDI 105 HP 4x4. Kabul ediyorum, ismi biraz uzun. Bu nedenle aynı cümlede dizel aracın 'Elegance' donanımına sahip olduğunu da belirtmedim. Markanın 'Combi' kelimesiyle tanımladığı, yaygın kullanımda station olarak bilinen araçlar gerçekten ilginç modellerdir. Eskiden, bu araçları satın alanlar ve asla satın almayacaklar olarak iki sürücü sınıfı bulunuyordu. Station aracı sevenler vazgeçmiyordu, ama sevmeyenlerse neredeyse görmeye tahammül edemiyordu. Bu sert çizgiyi ortadan yavaş yavaş kaldıran nokta, bence tasarımlar oldu. Station araç- lar artık çok daha şık ve alımlı. Hatta bazı modellerin station versiyonları sedan versiyonlardan çok daha güzel gözüküyor. Eski sönük tasarımlar geride kaldığı, sadece "Bagajı büyük olsun yeter!" anlayışındaki station tasarımları tarihe karıştığı için artık tercihler değişti.

Skoda'nın zaten güçlü görünen Octavia modeli, Combi 4x4 versiyonuyla daha da kuvvetlenmiş diyebilirim. Aracın tasarı- mı gerçekten çok zarif. İç mekânda rakiplerinden geri kalmayacak malzemeler kullanılmış. Tasarımı ve boyutları nedeniyle iç mekân oldukça ferah. Arka koltuklarda üç yetişkin rahatlıkla seyahat edebiliyor. Aracın standart bagaj hacmi 588 litre. Koltuklar katlandığında bu hacim 1.718 litreye kadar çıkıyor.

Octavia Combi 4x4'ün yol tutuşuna ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Otomobil, sürücüsüne ciddi anlamda güven veriyor. Beşinci nesil Haldex kavramalı yürür aksam, tekerleklerdeki en küçük değişikliği dahi belirliyor ve milisaniyeler içinde mü- dahale ederek sorun yaşanmasını engelliyor. Normal yollarda önden çekişli gibi davranan araç, zemine göre otomatik olarak 4x4'e geçiyor. Kaygan zeminlerde tork dört tekerleğe de eşit oranda dağıtılarak maksimum tutunma sağlanıyor. Eğer sistem ön tekerleklerin tutunmasında problem oldu- ğunu belirlerse, torkun yüzde 90'ını arka lastiklere gönderebiliyor. Hatta aracın üç lastiğinin de yere sağlam basmadığını tespit edebilen Octavia Combi, torkun yüzde 85 kadarını sadece bir lastiğe gönderebiliyor. Daha ne yapsın!

TEKNİK ÖZELLİKLER:105hp – 1.6 litre 250Nm tork
Karma yakıt tüketimi 3,8 litre 0-100 km/s
10,8 saniye Maksimum hız 194 km/s
Test Aracı Fiyatı 84.400 TL

Hazırlayan: Onur Akçay

Esquire Dergisi'nin Şubat 2015 sayısından alınmıştır.

BİZE ULAŞIN